onsdag 20 februari 2013

Barcelona Onsdag 20 februari

Tänkte gå upp tidigt idag, men vaknar och känner att det är ganska skönt att ta det lugnt. Vi kommer iväg strax efter 9. Det tar oss 1 timme och 15 minuter att gå till stationen. Ingen brådska för tågen går varje kvart. Vägen ner kantas av hus och vid minst vart annat har man hundar, minst två. Stora helst. Dessa hundar för sådant oväsen så man nästan får hålla för öronen.
DSC_0015 När vi kommer ner till stationen löser vi biljett i en automat. Tur och retur för oss båda kostar 15 euro. Otroligt billigt med tanke på att det är ca 5 mil in till centrum. Här går tågen i tid, vart enda ett, och folk åker verkligen tåg. Nu gäller det bara att hålla koll på vilken station vi ska av vid.
DSC_0018 DSC_0019
Vi kliver av vid Gracia som ska vara närmast La Rambla. I första bästa tidningsstånd köper vi en karta. 5 euro. En polis står en bit bort och han hjälper oss att peka ut på kartan var vi är. Vi styr mot La Rambla. Det är en känd gata i Barcelona. Känd bl.a för sina mänskliga statyer. Det är människor som klär ut sig, målar sig och sedan står helt stilla en hel dag för att bli fotograferade och tjäna en slant på det. Ramblan har också massor av stånd. Här säljer man kanariefåglar, kaniner, blommor m.m. Just idag är det inte många statyer och inte heller många stånd.
DSC_0025  DSC_0060 DSC_0027
Hungern slår till och nu gäller det att hitta ett ställe i solen. Jag minns sedan jag var här för ett par år sedan ett bra ställe nere vid havet. Vi går dit för att slippa sitta och äta mitt i trafiken.
 DSC_0029DSC_0044
Pizza, paella och ett kallt rosévin i solen gör gott. Före maten serverar de bröd med tomatsås. Såg inte mycket ut för världen men var gott. Vi sitter kvar länge och njuter av utsikt och sol. Båtar passerar, bron öppnas och stängs, försäljare med sina väskor, glasögon m.m. kommer och går.
DSC_0056   DSC_0064 När vi latat oss färdigt går vi tillbaka till La Rambla. En tur i de smala gränderna för att kolla in alla små butiker innan vi besöker den kända saluhallen. I en gränd har någon kläckt en smart idé. Hade vi varit hungriga hade vi gått på den. Här grillar man kyckling med grillen vänt mot gatan. Det luktar så gott. Saluhallen är värd ett besök. Här finns delikatesser i alla former. Godis, exotiska frukter, fisk och skaldjur, skinkor och korvar, kött och inälvor! Fårskallar och tarmar är väl inte direkt det som gör att man blir hungrig här, men det finns massor som lockar. Det finns flera mindre matställen här inne om du vill äta eller dricka.
 DSC_0026  DSC_0073 DSC_0090  DSC_0091DSC_0078 DSC_0080DSC_0081DSC_0086
Se bara upp för tjuvar. Tillfället gör tjuven och här finns tillfällen. Att det i Spanien råder hög arbetslöshet gör inte saken bättre, dessutom leder det även till tiggeri. Dessa tiggare finns över allt. Gamla som unga och de hittar på nya sätt att tigga på. På tåget delar de ut näsdukar, som de sedan vid nästa station samlar in om de inte fått betalt.  När vi kommer ut tar vi en kaffe ute i solen för att samla krafter till nästa promenad. Nu ska vi gå upp till ett hus som Gaudi ritat. Jag har besökt det och varit in i det när jag besökte Barcelona sist. Är men intresserad av konst eller arkitektur så betalar man gladeligen  de 16 euro som det kostar att gå in. Det är ett imponerande bygge. Denna gång väljer vi att beskåda det från utsidan.DSC_0098  DSC_0099 Vi styr nu våra steg mot La Sagrada de Familia. En dryg kilometer bort ligger detta imponerande bygge som troligtvis aldrig blir klart. Sedan 1300-talet har man byggt på denna kyrka. Vi hade planerat ett besök i kyrkan men kön är lång så det får bli en annan gång. Vi går ett varv runt och beskådar bygget. Detaljrikedomen är fantastisk.
DSC_0102  DSC_0104  DSC_0109DSC_0113  DSC_0115
Trötta fötter behöver vila. Vi hittar ett vattenhål på vägen mot tågstationen. Vi tar en sista utedrink för denna resa. Ett glas sangria i solen läskar gott. 
                            DSC_0120                  DSC_0124
Tågen går som sagt varje kvart så vi har gott om tid på oss. (Sista tåget går vid midnatt.) 17.08 kliver vi på tåget tillbaka. 43 minuter vila sen är vi framme. Nu återstår endast en promenad från tåget till campingen. Hela dagen har flutit på bra. Summa promenad i dag= 7 timmar= borde bli flera mil. Vi går så länge skorna håller!!!!!
P.s! Som en liten extra info…..solen går upp 7,39 och ner 18,31 här och i Borlänge upp 7,23 och ner 17,01.

1 kommentar:

  1. ja det var mange fine bilder ja den kirken blir aldri ferdig så presis lika dan ut for 7 år sidan ha en trivelig rese nordut

    SvaraRadera